להבין את העולם מעיניים סיניות
בשנה הראשונה שלי בלימודי רפואה סינית למדתי להתבונן מחדש על העולם. זה היה קסום בעיני. פתאום נפתחו לי העיניים. איך לא ראיתי את זה עד היום? נדמה כאילו פעם היה לאנשים יותר זמן להתבונן ולעשות תצפיות על העולם.
אולי זה כי לא היו להם מסכים שכשמם כן הם- ממסכים לנו את מה שאנחנו קולטים בעיניים?
ברפואה הסינית מדברים על האדם כמיקרוקוסמוס של הקוסמוס. בהחלט סיסמה יפה, אבל מה זה אומר בכלל? מה הם ראו שאנחנו לא? הסינים, והעמים האחרים שחיו בימי קדם, הסתכלו על הטבע ומצאו חוקיות שמתקיימת בכל צמח, בכל יצור; בכל תופעה שקיימת ביקום- נהרות, אגמים, הרים; בכל אקלים- רוח, קור, חום, יובש, לחות; ובכל חומר שקיים- עץ, מתכת, מים ועוד.
לחוקיות הזו הם קראו Wu Xing = חמשת התנועות / הפאזות / היסודות. מה שמוכר גם כתורת חמשת האלמנטים (המילה אלמנט לקוחה בכלל מהתיאוריה של היוונים- 4 האלמנטים והשתרשה בטעות במערב גם בהקשר של התורה הסינית).
חמשת האלמנטים / התנועות הם- עץ, אש, אדמה, מתכת ומים.
לכל אלמנט יש איכויות ומאפיינים ייחודיים לו. עץ- מתאר גדילה, תנועה מהירה, צמיחה, אביב, רוח. אש- מתארת התפשטות, התרחבות, קיץ, חום. אדמה- מסמלת יציבות, הכלה, קרקע פוריה, לחות. מתכת- מתארת התכווצות, טיהור, ניקיון, הפרדה, סתיו, יובש. מים- תנועה במעמקים, שקט, חורף, קור. בנוסף, ישנה דינמיקה בין אלמנט לאלמנט, תנועה שלמעשה בונה מחזוריות של הזנה, ומתבטאת גם ביחסים של בקרה ואיזון. עכשיו כשאנחנו מבינים קצת יותר את התפיסה של הסינים את העולם, נחזור לסיסמא - האדם הוא מיקרוקוסמוס של הקוסמוס- כשהרפואה הסינית התפתחה, הסינים, שמטבעם הם עם שמדבר בשפה ציורית של דימויים ומשלים, ראו את אותן איכויות מתבטאות גם באדם. ובאופן טבעי אימצו את התיאוריה של חמשת התנועות בבואם לאבחן ולטפל באנשיהם.
גם כיום, כ-2000 שנה אחרי, האבחנה ברפואה הסינית של תסמינים קליניים, נטיות פיזיות ונפשיות של האדם, מחלות, מראה חיצוני, התנהגות, וכו' מתבססת רבות על תיאורית חמשת התנועות. זוהי נקודת מוצא חשובה שמאפשרת הבנה טובה של האיכויות הדומיננטיות של המטופל, מאיפה נובעת הפתולוגיה, מה צריך לחזק ואיך אפשר להגיע לאיזון של כל חמשת התנועות. בכל אדם קיימות איכויות דומיננטיות יותר שמאפיינות אותו ובהתאם- גם את המחלות שהוא ייטה לסבול מהן (טיפוס עץ, טיפוס אש וכו'). זה נושא מרתק, אבל לפוסט אחר- "טיפוסים שונים לפי תיאוריית חמשת התנועות".
למח המערבי שלנו, שרגיל לחשוב בצורה מדעית, פרקטית וטכנית, זה נשמע מופשט מדי, אבל כשמבינים על מה מדובר, מתחילים לראות את החוכמה הרבה שעומדת מאחורי תיאוריה זו.
מתחילים- להסתכל החוצה, ולראות את הירוק החיוני של חיטה שרק מתחילה לצמוח ומבינים שלזה הם התכוונו כשהגדירו את האיכות של ה"עץ"; להתבונן בשמחה ובאהבה הגדולה של זוג מתחת החופה, ולהבין שזוהי ה"אש"; להבין איך עובד קומפוסט למיחזור מזון ולהבין שזו בדיוק ה"אדמה"; לחשוב על ההתכנסות פנימה שקורית ביום כיפור, על הטיהור הנפשי, ולהבין שזוהי האנרגיה של ה"מתכת"; להתבונן בתינוק ישן רגוע ונינוח ולהבין שאלו הם ה"מים". ובסופו של דבר- מבינים שחמשת התנועות באמת נמצאות בכל דבר ביקום. וברמה הטיפולית, כשיודעים להיעזר בהן לאבחון האדם והבעיה, אפשר להגיע להבנה עמוקה של הסיבה להופעתה, הדרכים לפתרונה ולאיזון כללי של האדם שיתרום גם לבריאותו בעתיד.
אפשר להרחיב בלי סוף על תיאורית חמשת האלמנטים / התנועות. זו היתה הצצה קצרה לדרך ההתבוננות הסינית על העולם, והזמנה לפתוח את העיניים ולהביט מזוית קצת שונה על העולם, זה כיף וזה מענין!
(למתקשים- נסו ללכסן טיפה את העיניים, זה עוזר ;) - יעל