top of page
Physiotherapy

כאבי ברכיים


מאמר שכתבתי לאתר "סיניסיני"- נוב' 2011

ילדים, מתבגרים, חיילים, ספורטאים, נשים, גברים, מבוגרים וזקנים- בכל שלב בחיינו, מהרגע בו אנחנו מתחילים לעמוד על רגלינו- אנחנו מפעילים את הברכיים באינטנסיביות ומפקידים את נטל משקל גופינו על מפרק מורכב זה.
לא פלא שכאבי ברכיים נחשבים לכאבי המפרקים השכיחים ביותר באוכלוסיה.
הברכיים הינן מבנה מורכב שמהווה ציר חשוב לתנועה שלנו- הליכה, ריצה ועמידה. יש להן חשיבות רבה לצורת העמידה שלנו ולאופן בו אנחנו זזים. מכאן ניתן להבין שהגורמים לכאבי הברכיים רבים ומגוונים ויכולים לנבוע מבעיות מבניות של הברכיים, הפעלה לא נכונה של המפרק, משקל גוף עודף, פציעות משימוש יתר, בעיות באיזורים אחרים המקרינים על הברך ועוד סיבות שאפרט בהמשך.
בעיות ברכיים פוגעות משמעותית באיכות החיים ומקשות על ההתניידות. פעולות יומיומיות הופכות למעמסה, ובשל הכאב, התנועה הופכת ללא תקינה- קצב ההליכה מואט, מתפתחת צליעה וכו'.

 

מבנה הברך


לפני שנעבור לפרט את הבעיות השונות שגורמות לכאבי ברכיים, כדאי להבין את המבנה המענין של הברך.
למפרק הברך מבנה יחודי ומורכב והוא אחד הגדולים בגוף האדם.
ראשית, הברך הינה מפרק המחבר בין שתי עצמות, וכמו כל מפרק, זהו מבנה מורכב שמצריך התאמה בין שרירים, רצועות וגידים וכן מנגנון של לחלוח והזנה נכונים של המפרק.
מפרק הברך הוא מפרק סינוביאלי (=מפרק בעל תנועה חופשית) צירי בעל תנועה עיקרית בציר אחד- קדימה ואחורה, וכן יכולת מוגבלת לתנועה סיבובית.
נוסף על כך, הברך מורכבת למעשה משני מפרקים הממוקמים בשני מישורים:
1. מפרק הירך והשוק- הקצה העליון של עצם השוק הגדולה (Tibia) הינו משטח אופקי אליו מחובר סחוס ובו שני שקעים. השקעים הללו נקראים מניסקוסים (סהרונים) ומורכבים מרצועה אלסטית מעוגלת בצורת חצי סהר (שיוצרת את שני השקעים). בקצה עצם הירך (Femur) קיימות שתי בליטות (Condyles) שמתיישבות בתוך המניסקוסים אשר בעצם ה-Tibia. המניסקוסים הם אלו שמרככים ומחזקים את המפגש בין העצמות, מאפשרים תנועה חלקה ומהווים בולמי זעזועים.
2. מפרק הירך-פיקה- או בשמה האנטומי- פטלה (Patella), זוהי עצם צפה הממוקמת בשקע קדמי מול עצם הירך (Femur). הפטלה מוחזקת באמצעות רצועות וגידים ונעה מטה ומעלה עם כיפוף הברך. היא נותנת יתרון מכני לשריר ה-Quadriceps (הארבע ראשי) שמחובר אלה ועוזרת ליצוב מפרק הברך.


הסרטון הבא ממחיש בצורה יפה את מבנה הברך:
 



ראינו שהברך מכילה אלמנטים רבים. פגיעה בכל אחד ממרכיבים אלה או בתיאום פעולתם להנעת הברך, גורמת לבעיות בברכיים ולכאבים שיכולים להתבטא במיקומים שונים בברך- בצידי הברך, מאחורה, מקדימה, מתחת הפיקה או מעליה וכן בתוך המפרק עצמו.
 

מה הן הסיבות לבעיות ברכיים?


כאבי ברכיים יכולים לנבוע מסיבות שונות כשהשכיחות מביניהן: שימוש יתר (בעיקר בקרב ספורטאים), שינויים מבניים, טראומות- פציעות, בעיות באופן הנעת הברך ובעיות באיזורים אחרים כגון אגן וכף רגל שמשליכות על יציבת הברך.

1. שימוש יתר- כאשר אנו עומדים, מפרק הברך נושא את רוב משקל הגוף, זהו מפרק מורכב בין שתי עצמות גדולות (עצם ה-Femur היא העצם הגדולה והכבדה ביותר בגוף האדם).
בפעילות גופנית, ריצה או קפיצה אנחנו מגדילים את העומס על הברך פי 6-7 ממשקל הגוף (!!), מכאן שלא פלא שספורטאים רבים מתלוננים על כאבי ברכיים.
כאשר מפעילים את מפרק הברך באינטינסיביות ובאופן יום-יומי, הסחוסים שמצפים את קצות העצמות עוברים חיכוך מוגבר והשחיקה שלהם מואצת (לסחוס אין כמעט יכולת בניה מחדש), נוצרות דלקות במפרק (ארתריטיס) וכאבי הברכיים לא מאחרים לבוא.
עם הגיל ותהליכי ההזדקנות, השרירים נחלשים ותיאום העבודה ביניהם נפגם, מה שמוסיף לשחיקת הסחוסים ומביא לבעיות וכאבי ברכיים.

2. פציעות וחבלות- כל מרכיבי הברך עלולים להפצע בצורה זו אחרת ולגרום לכאבים.
מתיחה או קריעה של רצועות, גידים ושרירים סביב הברך ובתוכה בין אם קורה בעקבות פעולה אגרסיבית נקודתית או עקב שחיקה איטית הגורמת לקרעים מיקרוסקופים שככל שממשיכים את התנועה המזיקה מגדילים את הקרעים (במקרה זה צפויים כאבי ברכיים תוך כדי הפעילות הגופנית). תאונות שגורמות לשברים במפרק כגון נפילה מגובה רב, תנועה לא נכונה של המפרק שגורמת לקרע במניסקוס- קורה למשל בפציעות סקי ובכדורגל, תנועה מפותלת או סיבובית של הברך תוך כיפופה.

3. שינויים מבניים- קיימות בעיות מולדות במבנה השלדי כגון רגלי O או רגלי X היכולות להשפיע באופן ישיר על הברכיים. בשל היציבה הלא תקינה מופעל עומס לא סימטרי על מפרק הברך מה שגורם לשחיקת סחוסים מואצת (אוסטאוארתריטיס) בצד שעליו מופעל העומס.
לאורך החיים חלים שינויים במפרק אם כתוצאה משימוש יתר כפי שכבר הוזכר, או כתוצאה מחוסר שימוש במפרק מה שעלול לגרום לדלדול השרירים שאמורים לתמוך בברך ואז נוצר מצב שכל משקל הגוף מעמיס על מפרק הברך בלבד. זהו מצב של ברך נוקשה וכואבת מאד עד כדי איבוד יכולת ההתניידות.
שינוי מבני בסחוס של פיקת הברך יכול לגרום לכאבי ברכיים קדמיות (אחרי ישיבה ממושכת, נהיגה, עליה במדרגות).
כמו כן קרעים ושברים שהתאחו עלולים ליצור שינויים במבנים שנפגעו ולגרום לכאבי ברכיים גם שנים לאחר הפציעה.

4. ליקויים בתפקוד הברך- עוד אלמנט שקיים בברך וכמעט בכל מפרקי הגוף הוא הממברנה הסינוביאלית - מעין שק שמפריש לחלל המפרק נוזל סינוביאלי, חומר מסכך- "גריז" של המפרקים, המקטין את החיכוך בין הסחוסים של עצמות המפרק. במצב של תפקוד לקוי של הברך, הממברנה מפרישה נוזל סינוסיאלי בעודף מה שגורם לבצקתיות ונפיחות במפרק ולכאבי ברכיים. תופעה זו נקראת "מים בברך".
אופן העמידה, הליכה או הריצה משפיעים רבות על החיכוך הנוצר במפרק הברך. מנח לא נכון של כף הרגל במהלך הדריכה על הקרקע, או יציבה לא נכונה של הגב והאגן עלולים לפגוע בתפקוד הברך. לכן לעיתים מקור כאבי הברכיים כלל אינו בברך, אלא במפרקים אחרים המשפיעים על תנועתה.


איך מאבחנים בעיות ברכיים?


במקרה של כאבי ברכיים ממושכים, יש לפנות לבדיקה ואבחנה מקצועית על מנת למנוע נזק נוסף ופגיעה בפעילות היומיומית.
הבדיקה מבוצעת ע"י אורטופד ולעיתים נדרשים גם צילומי רנטגן והדמיות אחרות (CT, מיפוי עצמות, MRI) בכדי למצוא את מקור הבעיה. חשוב לשים לב למיקום הכאב בברך- צד פנימי, חיצוני, קדמי, אחורי או פנימי ואילו פעולות מחמירות את הכאב מה שיכול למקד את האבחנה.
 

טיפול בכאבי ברכיים


כפי שראינו כאבי ברכיים נגרמים כתוצאה מבעיות שונות ומגוונות. יש להתאים את הטיפול לחומרת הבעיה. כאשר מדובר בפציעה חמורה כגון שברים וקרעים ברצועות, גידים, מניסקוסים וכו' הטיפול לרוב מצריך התערבות כירורגית או קיבוע של הברך.
במצב של כאבי ברכיים כרוניים, מתחילים בטיפול לא חודרני כגון-
1. חיזוק השרירים התומכים ומגינים על הברכיים.
2. שינוי הפעילות הגופנית לכזאת שאינה מזיקה (אימונים שלא מעמיסים על הברכיים כמו שחיה והתעמלות- פילאטיס, יוגה ודומיהם).
3. שימוש בציוד מתאים ואיכותי- נעליים בהתאם לסוג הפעילות הספורטיבית, ריצה על משטח רך שמפחית את הזעזועים בברכיים וכו', עזרים כגון בירכיות, מדרסים, מקל הליכה.
4. טיפולים רפואיים כמו- פיזיותרפיה, אפוסתרפיה, משחות להקלת הכאבים, תרופות נוגדות דלקת.
5. טיפולים משולבים (אינטגרטיביים)- לרוב בכאבי ברכיים הרפואה הקונבנציונלית מאפשרת החלמה חלקית, לכן שילוב יחד עם טיפול ברפואה משלימה יניב החלמה מהירה ושלמה יותר. יחד עם חיזוק השרירים וטיפול בבעיה המבנית, שיטות כמו דיקור סיני, טווינא (פיזיותרפיה סינית), שיאצו, צמחי מרפא וכד' יעזרו בהקלת כאבי הברכיים והאצת החלמת האלמנטים הפגועים ללא צורך בלקיחת תרופות (שלא תמיד עוזרות ולטווח הארוך עלולות להזיק לגוף).

ברכיים בראי הרפואה הסינית
 

לפי הראיה הסינית לכל מרכיב בגוף יש אנרגטיקה (צ'י) שמאפיינת אותו בהתאם למרקם שלו, תפקידו ומה שהוא מייצג בגוף.
ברפואה הסינית מתייחסים ל-12 איברים בגוף האדם כשלכל אחד מהם אנרגטיקה שמייחדת אותו (ראיה הוליסטית ושונה מהתפישה של הרפואה המערבית).
הכליות שולטות בעצמות בכלל, ובברכיים בפרט.
הן מקור היין והיאנג בגוף, המקור של הצ'י (אנרגיה). ככל שמזדקנים, הצ'י של הכליות הולך ומתכלה, מה שמסביר את השכיחות של בעיות ברכיים בגיל מבוגר.
עוד קשר ניתן לראות בשיוכן של הכליות לאלמנט המים. הרגש שמשויך למים הוא פחד, ובהקשר זה מעניין לחשוב על הביטוי "פיק ברכיים" בקשר של כאבי ברכיים על רקע חרדות ולחץ נפשי.
הכבד וכיס המרה קשורים לתנועה ולכח השרירים, הגידים והרצועות (אלמנט העץ), לכן גם הם מעורבים בבעיות ברכיים.
עוד הקשר שניתן למצוא קשור לכך שהברכיים הינן מפרקים= מעבר בין עצם לעצם, וככאלה ניתן לקשר אותן לאלמנט האדמה שתפקידו לתמוך במעברים.
כאב נובע מחוסר תנועה, תקיעות או תנועה לא נכונה.
מטרת הטיפול ברפואה סינית הוא לפתוח את התקיעות, להזין בנוזלים חיוניים,
לתרום לתנועה מאוזנת שתעזור באיחוי והחלמת רקמות וכך להקל על כאבי הברכיים.

לסיכום


כאבי ברכיים הן תופעה שכיחה ביותר הגורמת להגבלה רצינית בתנועה וירידה באיכות החיים.
מטופלים רבים פונים לרפואה המשלימה עם בעיות ברכיים שמלוות אותן שנים וזוכים למזור ושיפור משמעותי במצבם הודות לטיפול שלם יותר, הוליסטי, שאינו פולשני או כרוך בלקיחת תרופות מיותרות.




המאמר פורסם במקור באתר "www.sinisini.co.il"- קישור למאמר.​



bottom of page