top of page

שפעת ומחלות חורף

 

מחלות חורף

החורף מגיע ואיתו הקור, הרוח ובתקוה גם הגשם. כל אלה מאתגרים את המערכת החיסונית שלנו ואצל רבים מהאנשים מתפתחת בשלב זה או אחר תגובה לאקלים החורפי -  התעטשויות, נזלת, שיעול קל, כאבי ראש, כאבי גרון וחולשה כללית.
מצבים שיכולים להחמיר ולהתפתח למחלות כגון שפעת, דלקת גרון, דלקת אוזניים, סינוסיטיס ועוד.

 

הרפואה הסינית מציעה כלים מעולים לטיפול במחלות חורף.
רבים כבר גילו את האפשרות להרפא ממחלות אלו ללא צורך באנטיביוטיקה, אקמולים ותרופות אחרות. הטיפול מתאים למבוגרים ולילדים כאחד, והוא יעיל ביותר לטיפול בכל הסימפטומים שהזכרתי, תוך חיזוק המערכת החיסונית ומניעת הישנות של המחלות. מדהים לראות את ההשפעה המהירה שיש לטיפול זה על ילדים. ועל כך אפרט בהמשך.

 

אז מה שונה באויר של החורף שמביא איתו את כל היצורים הקטנטנים האלה? 
תלוי את מי שואלים:
לפי הרפואה המערבית- אותם חיידקים ווירוסים נמצאים באויר כל הזמן, ומה שמגדיל את החשיפה שלנו אליהם בחורף היא השהיה הממושכת של מספר רב של אנשים בתוך חדרים חמימים ולא מאווררים. (אפשר היה להסיק מכך שבקיץ כולנו משתוללים ונהנים בחוץ כל היום ולא יושבים באותם המשרדים של החורף..).

בנוסף, מחקרים הראו שמערכת החיסון פחות יעילה ככל שהטמפ' נמוכה יותר. (שזה נושא למאמר בפני עצמו- למה אנחנו מורידים חום גבוה בזמן מחלה?) 
כמו כן- מצאו שהמעטפת החיצונית של וירוסים קשיחה יותר ועמידה יותר בטמפ' נמוכות, ולמעשה הם עמידים יותר בחורף. כך שבנוסף לצפיפות בחדרים שעולה בחורף, גם לטמפרטורה הקרה יש השפעה.

הנה סרטון נחמד על הקשר בין הצטננות לקור שבחוץ -

מה קורה בחורף לפי הרפואה הסינית?

כשהרפואה הסינית התפתחה עדין לא ידעו על קיומם של הוירוסים והחיידקים כפי שאנחנו מכירים אותם כיום. החברה באותם זמנים היתה חברה חקלאית ולכן האקלים ותופעות הטבע היוו חלק נכבד מחייהם של אנשי תקופה זו. מכאן הגיעה גם התפיסה שמקשרת בין סוגי אקלים לפתוגנים שיכולים לחדור לגוף.

סוגי האקלים שעליהם מדברים ברפואה הסינית הם- קור, חום, אש, לחות, יובש ורוח.
כל אקלים מקושר לאנרגטיקה שונה, והשפעתו על הגוף מותאמת לאנרגיה זו.
 

בחורף האקלימים הדומיננטיים הם קור ורוח:
אנחנו מכירים את הזמן הזה בסוף הקיץ, שמתחילה לנשוב רוח קלילה או אפילו קרירה- זו הרוח שמבשרת את הסתיו, ומביאה איתה את התחלת הסימפטומים של מחלות החורף (צינון, התעטשויות, שיעול וכו'). 
רוח היא הנושאת של הפתוגנים ויכולה לחדור לגוף כאשר הוא חלש וחשוף (כמו הסיטואציה המוכרת שיוצאים למשל רטובים מהים / בריכה בערב של תחילת הסתיו והרטיבות יחד עם הקור והרוח גורמים לצינון, לתפיסות בשרירי הצוואר וכו').


גם הסינים ידעו על קיומה של מערכת החיסון והגדירו אותה כמערך ההגנה הראשוני של הגוף. כאשר יש חולשה במערכת זו, רוח יכולה לחדור לגוף ולגרום למחלה.

בחורף האויר קר, ולכן עם הרוח חודר לגוף קור. ובמונחים של רפואה סינית, זוהי "רוח-קור".
ההתבטאויות של הגוף הן- נזלת (שקופה/לבנה, מימית), התעטשויות, כאבי שרירים, עייפות, כאבי ראש וגרון, שיעול ליחתי. כל אלו תופעות של הצטננות (Common Cold) שבד"כ חולפות תוך מספר ימים.
 

כאשר הגוף מנסה להלחם בעוצמה באקלים רוח-קור שחדר אליו, הוא עושה זאת בעזרת האקלים המנוגד = חום.
מצב של רוח חום מתאר "מלחמה של מערכת החיסון" ויכול להתבטא בהחמרת הסימפטומים הראשוניים הנ"ל ואף ליצור מופע של חום המתבטא בדלקות שונות (רק מהשם- "דלקת, inflammation", אנחנו יכולים להבין שמדובר במצב של חום)- דלקת גרון, דלקת אוזניים, חום מדיד (חום גוף מעל 37°), נזלת ירוקה או צהובה המעידה על חום, שיעול יבש, צמרמורות, כאבי ראש ועוד. אלו הן תופעות אופייניות לשפעת.

 

הטיפול במחלות החורף:


חשוב להבין את ההבדל בין הטיפול הקונבנציונאלי לטיפול ברפואה סינית- 

הטיפול במחלות חורף ברפואה המערבית הוא בעייתי, היות והטיפול שחולה יקבל הוא חלקי, לא תמיד מספק ויכול להחליש את הגוף:

1. במקרה של מחלה ויראלית- אנטיביוטיקה לא משמידה וירוסים, לכן הטיפול הוא סימפטומטי בלבד, כלומר- תרופות לשיכוך כאבים (אקמול), תרסיס לייבוש אף מנוזל, תרופה לשיעול (כמו קודאין) וכו'. 
חשוב לדעת! הוירוסים עצמם מושמדים ע"י מערכת החיסון ולא בזכות התרופות.

2. במקרה של מחלה על רקע חיידקי- בדרך כלל הרופאים נותנים אנטיביוטיקה, שתוקפת את החיידקים וכך משמידה את גורם המחלה ולא רק מתמודדת עם הסימפטומים, אך יחד עם זאת אנטיביוטיקה היא תרופה רחבה (וחשובה!)- כלומר תוקפת לא רק את החיידקים הרעים אלא גם את החיידקים הטובים בגוף- מה שמחליש את הגוף (לכן בכל מקרה שנוטלים אנטיביוטיקה חשוב לקחת פרוביוטיקה להגנה על רובד החיידקים "הטובים").

במקרים לא אקוטיים, גם כאן, מערכת החיסון מסוגלת להלחם בעצמה בפתוגן, לכן לא תמיד יש צורך בלקיחת אנטיביוטיקה (חשוב להתייעץ עם הגורם המטפל ולהעריך את הצורך בהתאם למצב החולה והפתוגן הספציפי).
3. אין כמעט התייחסות בנוגע למניעת מחלות חורף- אמנם קופות החולים מציעות חיסון לשפעת. אך למעשה הרפואה המערבית כמעט ואינה נותנת כלים בכדי להגיע מוכנים וחזקים לחורף ולמנוע את הבעיות מראש. 

ותתפלאו, הרבה זה בידיים שלנו. 

טיפול במחלות חורף בעזרת הרפואה הסינית:​


לפני הכל- עוד בתחילת הסתיו, חשוב להקפיד על חיזוק מערכת החיסון- זה טיפול שעושים בכדי להקדים תרופה למכה.
בנוסף, כאשר אדם כבר נדבק במחלה, כשמערכת החיסון חזקה, ביטויי המחלה יהיו חלשים יותר ויחלפו מהר יותר.

 

כמעט כל התופעות שמופיעות עם הצטננות, שפעת, דלקת ריאות, סינוסיטיס וכו' קשורות לדרכי הנשימה.
לכן בטיפול המטרה היא לנקות ולאוורר את דרכי הנשימה והריאות.

אופן הטיפול משתנה בין מטופל למטופל וכולל בדרך כלל:

1. דיקור- שמכוון לריפוי איזורים אלו ובנוסף משפיע סיסטמית- על הגוף כולו.

2. צמחי מרפא- לטיפול בצינון, ליחה, סילוק גורם המחלה וחיזוק המערכת החיסונית. 
3. תזונה נכונה- התאמת תפריט אישי בדגש על מזונות חמים, מבושלים, שימוש בתבלינים חמים, המנעות ממזונות שיוצרים ליחה כגון מוצרי חלב, ועוד. לפירוט נוסף- צרו קשר.

4. המלצות והכוונה לאורח חיים בריא. 

 

זהו טיפול עמוק ומקיף- מרפא את המחלה בצורה יעילה ותורם למערכת החיסונית תוך דגש על מניעת הישנות המחלה, יחד עם המלצות לאורח חיים מאוזן כמו הגנה על טמפרטורת הגוף, שינה מספקת, פעילות ספורטיבית ותזונה נכונה שיתרמו רבות לבריאותכם.
 

מחלות חורף בילדים


מערכת החיסון של ילדים עדין אינה מפותחת ולכן הם חשופים יותר למחלות.
בדומה למבוגרים, בחורף הילדים נמצאים זמן רב בחדרים סגורים ולא מאווררים, יוצאים פחות לשחק באויר הפתוח, ובתוספת של מערכת חיסון חלשה הדרך להדבק ולפתח מחלה קצרה מאד.
חשוב לטפל במחלה מהר ככל הניתן, והכי מומלץ להכין את ילדיכם לחורף ולחזק את מערכת החיסון מבעוד מועד.
בנוסף, מערכת העיכול של ילדים עדין אינה בשלה ולכן יש להם נטיה לפתח יותר ליחה, נזלות וכו'. 
התאמת תזונה נכונה היא משמעותית ביותר לחיזוק מערכת החיסון של ילדיכם. 
 

הדיקור בילדים אפקטיבי במיוחד בשל התגובה המהירה של הגוף שלהם לטיפול.

לרוב, הילדים משתפים פעולה יחסית בקלות, הדיקור נמשך מספר דקות בודדות (לעומת כ-20 דקות אצל בוגרים), והתוצאות ניכרות לעין במהירות.
בנוסף, תקבלו המלצות תזונתיות, צמחי מרפא ועצות אחרות שיעזרו לכם מאד להתמודד עם מחלות החורף.

 

המלצתי החמה לקראת העונה הקרה היא להקפיד על תזונה מתאימה, שינה מספקת, פעילות גופנית מתונה, לבוש מתאים ותשומת לב לגוף שלנו. בכל מקרה, רובינו חווים במהלך הסתיו והחורף איזושהי אפיזודה של התקררות. לפעמים צריך פשוט לנוח והגוף כבר יעשה את מה שהוא יודע כדי להבריא.  אבל הרבה פעמים צריך עזרה- 

ובשביל זה אני כאן!

לרפואה הסינית יש כלים נפלאים ונסיון של אלפי שנים בריפוי יעיל של מחלות החורף ללא צורך בתרופות לא טבעיות, והבונוס העיקרי- חיזוק הגוף והמערכת החיסונית, מה שמאפשר התמודדות עם האקלים הקר ועם הפתוגנים שמסתובים להם באויר ועלולים לתקוף אותנו. 

 

בואו תחוו גם אתם - חורף בריא! 

 

למידע נוסף והתייעצות - דברו איתי   052-8310928   או צרו קשר כאן. 

 

 



 

bottom of page