מצוננים בחום הזה? חלק ב'
אחרי שהקדשתי את חלק א של הפוסט לאחד התורמים הגדולים להצטננויות בקיץ- המזגן,
הבטחתי לדבר על 3 גורמים נוספים-
תזונה בקיץ.
בריכות שחיה.
אלרגיות.
אז אגש ישר ולענין-
תזונה בקיץ: רוב האנשים ניזונים בקיץ מתזונה קרה ומקררת, נשמע הגיוני, אבל בעייתי כשהיא מקררת מדי ואפילו מקפיאה.
אתן כמה דוגמאות נפוצות- מים קרים מהמקרר, גלידות, קרטיבים, פירות קרים היישר מהמקרר, שייקים מלאים קרח, ברד אייס קפה ועוד...
נשמע טעים ומרענן, איפה הבעיה אתם שואלים? תזונה קרה מקשה על מערכת העיכול לבצע את עבודתה כראוי. כשהקיבה לא מצליחה לעכל את המזון כמו שצריך, מתחילה להיווצר ליחה בגוף.
מכאן הדרך קצרה להצטננויות, דלקות גרון, דלקות אזניים, סינוסיטיס, דלקות ריאות, ובעיות עיכול שונות- שלשולים, כאבי בטן, הקאות. במיוחד אצל ילדים קטנים שמערכת העיכול שלהם עדיין בהתפתחות.
אז מה עושים?
הנה 4 הכללים לתזונה בריאה בקיץ: א. לא לשתות מים / משקאות קרים מהמקרר. להעדיף פושרים או מעורבבים + פלח לימון. ב. להגביל צריכת מזון קפוא (גלידות / שייקים / אייסים / קרטיבים) לפעמיים-שלוש בשבוע. ג. להקפיד על צריכה יומיומית של מזונות ומשקאות שיאזנו את האיכות הקרה של המזון כמו- תה נענע / לואיזה / לימונית / זוטא / קינמון ; שילוב של צנוניות, בזיליקום, זעתר, פפריקה, וכו'. ד. לאכול ארוחות קלות ומזינות- מזון טרי, קליל- מוקפץ, סלט חי, דגנים שהושרו במים. להמעיט במזון מחמם כמו מזון מטוגן או כזה שבושל זמן ממושך.
-----
ולמי שרוצה להבין קצת יותר, הנה ההסבר: לפי הרפואה הסינית לכל מזון יש אנרגיה משלו (ללא קשר לטמפ' שלו). למשל- נענע מקררת, גם כאשר שותים תה נענע ההשפעה בגוף תהיה מקררת. זה אכן נכון לשלב בקיץ מזונות עם איכות מקררת, אבל צריך לשים לב שלא תהיה מקררת מדי- אבטיח מאד מקרר, לכן לא מומלץ לאכול יותר מ-2 פרוסות בארוחה (= כוס וחצי חתוך לקוביות) ; או איכות מלחלחת מדי- למשל פירות טרופים הם גם מקררים וגם יוצרי לחות- מנגו, פסיפלורה, אבוקדו. לכן כדי למנוע היווצרות ליחה עלינו להגביל את צריכתם. דוגמא למזונות קרים מומלצים- עלים ירוקים- חסה, תרד, קייל, מלפפון, ברוקולי, תירס, במיה, מלון, ענבים, משמש, קישוא, סויה, טופו, אצות, שעועית מש.
מבחינה סינית, הקיבה והטחול הם אלו שמקבלים ראשונים את המזון ומייצרים ממנו אנרגיה- צ'י לכל הגוף. שני איברים אלו, ובמיוחד הטחול, רגישים לקור וללחות. כאשר מזינים את הגוף בתזונה קרה (גם מבחינת טמפ'- סנדויצ'ים, סלטים, מזון קר מהמקרר) וגם מבחינת איכות המזון, האיברים האלה נחלשים וקשה להם לבצע את העבודה. התוצאה- עייפות, היחלשות מערכת החיסון, היווצרות ליחה ולחות במערכת הנשימה, אף-אוזן-גרון ועוד. על מנת להגן על מערכות אלו יש לצרוך מזונות שיאזנו את האיכות הקרה והלחה ויחזקו אותם. דרך נפלאה לעשות זאת היא אחת ליום לשתות- תה שומר/ לימונית / לואיזה / נענע / זוטא / קינמון. אפשר גם להוסיף למי השתיה פרוסת לימון (עם הקליפה)- מניע צ'י ומפחית ליחה. כמו כן אפשר לשלב באוכל מזון חריף-קריר שלמעשה יוצר תנועה קלה מעלה שמאזנת את הלחות שבמזון (תחשבו מה קורה לכם כשאתם אוכלים וואסבי / חזרת ; לעומת צ'ילי ופלפל חריף שהם מחממים מדי). למשל- צנונית, צנון, בזיליקום, פפריקה, נענע, כוסברה, זעתר, אורגנו. מזונות אלה גם יפתחו את נקבוביות העור, ייצרו הזעה עדינה וכך יאווררו את הגוף.
לגבי 2 הגורמים האחרים למחלות החורף בקיץ:
בריכות שחיה- מכילות המון חיידקים ווירוסים שדרך המים מגיעים ללוע, לאוזניים ולדרכי האויר העליונות. העצה שלי- אם אפשר, העדיפו ים.
אלרגיות- כרגיל, כמו בכל עונה, גם בקיץ יש אנשים שסובלים מאלרגיה. ישנם צמחים שפורחים בקיץ וגורמים לאלרגיות. דיקור סיני יכול לעזור להתמודד עם התקפי האלרגיה ולהפחית את עוצמתן. כדאי להמעיט במוצרי חלב ומוצרים המייצרים ליחה בכדי להקל על ריריות מערכת הנשימה שגם ככה מאותגרות במצבי אלרגיה.
זהו, אז למעשה הקיץ כבר כמעט מאחורינו ואת הפוסט הזה אולי היה כדאי לקרוא מלפני כמה חודשים. מה שכן, עדיין חם. מאד. ובמיוחד עכשיו כשהסתיו בפתח מומלץ להקפיד על הכללים להתנהגות נכונה בקיץ- תזונה מאוזנת, מזגנים במידה- בכדי להמנע מקירור יתר של הגוף. זה הזמן לצבור עוד קצת חום למערכת בכדי להתכונן טוב יותר לסתיו ובעיקר לחורף שיבואו עלינו לטובה.
בהצלחה!!
- יעל